Accueil
  Lycée   CDI  Contact  Liens 
Projets interdisciplinaires


CDI
Biblioteca
Biroul de documentare si 
de informare (BDI)

B i b l i o t e c a          
BIBLIOTECAR,
Prof. Marazan Stefan
         

1.SCURT ISTORIC
2.
DESTINATIA BIBLIOTECII

3.
ORGANIZAREA 
4.FOND DE CARTE
5.
POLITICA DE ACHIZITII
6.
REGULAMENT
7.
ACTIVITATI: IMPRUMUT, ANIMATII
8.BIBLIOTECA ÎN CIFRE

REGULAMENTUL BIBLIOTECII

 

Biblioteca scolara este o biblioteca cu caracter enciclopedic, care functioneaza in unitati de invatamant. Prin activitatea sa, biblioteca scolara participa la realizarea obiectivelor sistemului de invatamant, in ansamblul sau, precum si a obiectivelor educationale pe niveluri de studii si profiluri de invatamant.

1. Pentru folosirea colectiilor de publicatii la domiciliu sau in sala de lectura, cititorii trebuie sa fie inscrisi la biblioteca. Semnarea fisei, de catre cititor, se face cu ocazia primului imprumut pentru domiciliu.

2. Prin semnarea fisei, cititorul se obliga sa respecte regulamentul bibliotecii si regimul de circulatie a publicatiilor si celorlalte categorii de documente.

3. Fondul de carte este de peste 20.000 de volume grupate pe diferite domenii. Acest fond este impartit in doua categorii:
a. Carti ce pot fi consultate doar la sala de lectura (enciclopediile, dictionarele, atlasele, albumele, cartile aflate intr-un singur exemplar, revistele si ziarele).
b. Carti ce pot fi imprumutate la domiciliu (cartile existente in mai multe exemplare).

4. In cazul imprumutului la domiciliu, numarul cartilor ce se imprumuta este de 3 carti pentru elevi si 5 carti pentru profesori, numarul stabilindu-se si in functie de natura cartii.

5. Termenul obisnuit de imprumut pentru cartile luate la domiciliu este de 15 zile pentru elevi si 30 de zile pentru profesori. Termenul stabilindu-se si in functie de natura cartilor. Cartile la care statutul este diferit decat cel obisnuit, termenul se mentioneaza pe fisa. La cartile care nu sunt foarte solicitate se poate cere prelungirea termenului de pastrare. In timpul cursurilor se poate face o prelungire a termenului de pastrare iar in vacante se pot face mai multe prelungiri.

6. Accesul la colectiile bibliotecii se face in doua feluri:
a. Accesul indirect, prin solicitarea cartii dorite de la bibliotecar, accesul la raft fiind permis doar bibliotecarului.
b. Accesul direct, prin solicitarea cartii dorite de la bibliotecar, acesta indrumand cititorul la raftul la care
acesta are permisiunea de a cauta.

Biblioteca scolara foloseste sistemul accesului liber la raft, numai cand acest sistem imbina posibilitatea consultarii rapide a publicatiilor cu securitatea acestora.

7. Cititorii sunt obligati sa dea dovada de responsabilitate, pastrand in bune conditii publicatiile pe care le primesc in sala de lectura sau le imprumuta acasa.

8. Este admisa folosirea spatiului destinat bibliotecii scolare, doar in vederea studiului individual de catre cititorii bibliotecii.

9. La imprumutarea cartilor, cititorul are obligatia sa verifice starea cartilor (pagini lipsa, locuri decupate din carte, sublinieri...) si sa semnaleze posibilele deteriorari in vederea evitarii unei imputari ulterioare.

10. Cititorul are obligatia de a semna in dreptul fiecarei carti imprumutate. La restituire cititorul are obligatia de a astepta semnarea de primire a cartilor de catre bibliotecar.

11. Cititorii, in vederea depunerii cererilor de imprumut, au acces in biblioteca intre orele 10,00 si 15,30. Cererile pentru studiul unei teme la C.D.I se face cu minimum 2 zile inainte.

12. Nerestituirea la termen a documentelor de biblioteca, imprumutate de catre cititori, se sanctioneaza cu plata unei sume aplicata gradual, pana la 50% din valoarea medie de achizitie a documentelor din anul precedent.

13. In situatia in care, dupa instiintarea orala, cartile nu sunt restituite, se trimite la domiciliu pana la 2 instiintari scrise.

14. Cititorii care au fost instiintati de incalcarea regulamentului, sunt obligati ca in cel mai scurt timp sa se prezinte la biblioteca pentru rezolvarea problemei.

15. Deteriorarea, distrugerea sau pierderea documentelor de biblioteca de catre utilizatori, se sanctioneaza prin recuperarea fizica sau cu un document identic, sau editie noua a acestuia ori prin achitarea unei sume echivalente cu de 5 ori pretul mediu de achizitie din anul precedent.

16. Pentru cartile nerestituite dupa a doua somatie, pierdute sau deteriorate de cititori se percepe de la acestia atat contravaloarea reactualizata a cartilor, in functie de preturile medii in vigoare, pentru lucrari de acelasi gen, la data constatarii contraventiei, cat si o amenda reprezentand de 1 - 3 ori pretul mediu actual al acestora, tinandu-se seama de:
a. Valoarea sau raritatea publicatiei.
b. Intentia vadita de a nu restitui publicatiile imprumutate.
c. Frecventa abaterilor de la respectarea regulamentului.

17. Recuperarea valorii lucrarilor sau materialelor nerestituite dupa a doua somatie scrisa, se face - prin contabilitatea institutiei atunci cand imprumutul a fost facut de elevi; imputatia se face parintilor, intreaga actiune de recuperare fiind adusa la cunostiinta si conducatorului unitatii scolare - prin contabilitatea institutiei sau prin administratia financiara, pe - baza deciziei emise de catre conducatorul unitatii atunci cand imprumutul a fost efectuat de catre alte categorii de cititori.

18. Lichidarea drepturilor banesti si eliberarea cartii de munca, la angajatii scolii si  eliberarea actelor de studii elevilor care parasesc scoala se fac numai dupa ce acestia prezinta o dovada ca au restituit toate cartile imprumutate de la biblioteca.

19. Pentru o cat mai buna deservire a cititorilor, accesul la biroul de imprumut se face in grupuri de maxim 3 utilizatori, restul asteptand in coridor.

20. Accesul la sala de lectura si in depozitul de carte se face fara bagaj, acesta fiind lasat fie in sala de clasa fie, dupa terminarea orelor, in coridorul bibliotecii.

21. Cititorii care au asupra lor carti provenite din alta sursa, sunt rugati sa declare aceste carti la intrarea in biblioteca.

22. Dupa ce a imprumutat carti din biblioteca, cititorul nu are dreptul de a reintra cu aceste carti in depozit.

23. Cititorii au obligatia de a returna personal cartea imprumutata, schimbul de carte intre colegi, fara evidenta pe fisa facandu-se pe proprie raspundere. Cartea pierduta de catre un coleg, daca nu a fost transferata pe fisa acestuia, se imputa cititorului pe fisa caruia a fost imprumutata respectiva carte.

24. Daca in momentul solicitarii unei carti, aceasta carte este imprumutata, cititorul poate solicita trecerea pe lista de asteptare in vederea mentinerii prioritatii la imprumutul acelei carti. Elevii vor fi deserviti cu prioritatea ordinii de inscriere pe lista de asteptare.

25. In vederea obtinerii de material prin imprumut interbibliotecar, elevii trebuie sa faca solicitarea cu cateva zile inainte.

26. Pentru mentinerea sanatatii cititorului si a cartii, cititorii sunt rugati sa se spele pe maini inaintea folosirii carti ( pentru sanatatea cartii ) si dupa folosirea cartii (pentru sanatatea proprie ).


27. Pentru a fi in topul "Cititorul fidel cartii", elevii trebuie sa aibe un numar cat mai ridicat de carti studiate, sa pastreze cartea in conditii foarte bune, sa restituie cartile la timp si sa respecte regulamentul bibliotecii.